2 maj 2010

April var också varmt


Bilden här ovan visar dagliga satellitmätningar av den lägre troposfären för de senaste 12 åren gjorda med NOAA-15-satelliten och sammanställda av University of Alabama Huntsville. Klicka på bilden för att förstora. Den orange kurvan är för 2010, och som synes är april varmare än tidigare år, precis som januari, februari och mars. Som vi påpekade för en månad sedan har vi ökande halter växthusgaser och en måttlig El Nino som bidrar till värmen. Samtidigt har vi låg solaktivitet, och dessutom denna månad ett vulkanutbrott.

Uppdatering 2010-04-04 Enligt RSS är anomalin för april 0.546 grader C, vilket gör detta till den näst varmaste april i mätserien (1998 har rekordet).

5 kommentarer:

  1. Lars

    Kan med hygglig signifikans förutsäga vad en genomsnittlig klimatförnekare svarar på detta inlägg...?

    ThC

    SvaraRadera
  2. "Kan du med...." ska det förstås vara

    ThC

    SvaraRadera
  3. Även om jag anser att bevisen är överväldigande för att det har pågått, och pågår, en global uppvärmning måste jag kommentera en sak: fokuseringen på mätdata för enskilda månader gör att man kan få intrycket att de i sig kan bevisa/motbevisa den långvariga uppvärmningstrenden, vilket ju inte stämmer. Det kan vara värt att ha det i åtanke nästa gång vi får en relativt kall månad och skeptikerna börjar gapa...

    (Däremot är det intressant att temperaturkurvan inte direkt följer solaktiviteten: vi har kunnat läsa mycket på skeptikerbloggar om hur lite solfläckar det varit den senaste tiden, men borde det inte enligt dem ha resulterat i lägre temperaturer? Hmm...)

    SvaraRadera
  4. Tomas,
    Visst är det inte så relevant att titta på en enskild månad. Det intressanta är att april är en del av en längre sekvens av varma månader, som går tillbaka till juli förra året (mörkblå linje). Och hade det inte varit för den låga solaktiviteten, så hade det varit ännu varmare.

    Men det viktigaste är ju trots allt den långsiktiga trenden.

    SvaraRadera
  5. Lars:

    Men det viktigaste är ju trots allt den långsiktiga trenden.

    Exakt, och den är ju otvetydigt positiv.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet